Kincseskerti körlevél

 

Az idei esztendő elején Márta húgom hosszas betegség után hazatért az Atyai Házba. Az idős kor gyengeségei engem se kerültek el, így kórházi kezelésre szorultam. De kitűnő orvosomnak köszönhetően június 13-án megtarthattam itthon a mátramindszenti gyémántmisémet. Hálás vagyok a sok-sok baráti résztvevőnek. Július 19-én, szentelésünk napján az egri szeminárium kápolnájában miséztem együtt kurzustársaimmal. Július 5-én pedig Modestus és Lurdu atya Körömben rendezett bensőséges gyémántmisét és szeretetlakomát. Hálás köszönet érte a verbita atyáknak és volt híveimnek.

Megköszönjük a Jó Istennek, hogy közösségi programjaink is szépen megvalósultak. Háromszor adtunk helyet egyhetes meditációs lelkigyakorlatnak Tariska Eszter, illetve a verbita Sebastian atya vezetésével. Folytattuk a tavaszi és őszi csendes hétvégéket Fransis atyával. A Bölcsesség Hajlékán Bécsből láttuk vendégül Herbert Hartl kistestvért Foucauld atya családjából. Ő is a mindennapokban megélt kontempláció felé irányította figyelmünket. A lelki programok között különös színfolt volt a táncmeditáció, melyet a község Művelődési Házában tartottunk meg Csókási Anna Sacré-Coeur nővér vezetésével.

Közben a ház felújítása is tovább folytatódott. Megújultak a vizes helyiségek, az udvaron pedig mindnyájunk örömére megépült a cseréptetős „szárazalja", a kinti foglalkozások, nyári étkezések és beszélgetések számára.

Az idén is megtartottuk az augusztus végi Családnapot. A szentmisén ferences kisnővérek beszéltek és muzsikáltak. A szeptemberi recski ünnepség után a résztvevők két busszal és személykocsikkal érkeztek a barakk kápolna mellett tartott szentmisére. Ezen a Recski Szövetség elnöke, Krasznay Béla bácsi testi gyengesége miatt nem vehetett részt. November 18-án fejezte be tartalmas, hitvalló földi éltét. Másnap érte ajánlottuk föl a szentmisét.

Szeptemberben csatlakoztunk az Ars Sacra Fesztivál programjaihoz. Három régi barátunk, Szántó Erzsébet, Tímár Mónika és Wurdits Mihály életének bemutatásával igyekeztünk közel hozni látogatóinkhoz a mindennapokban és súlyos szenvedések közepette is megélhető életszentséget. „Mónika naplója", Misi „Fogadd el..." című önéletírása mellett ott volt a tavaly 91 éves korában elhunyt Szántó Erzsébet angolkisasszony nővér „Máterka" címmel nem régiben megjelent életrajza is. A foto kiállítást Orient Enikő, Jáger Margit, Rácz Gábor, Gergely Judit textil, kerámia és tűzzománc munkái gazdagították. A ház és a barakk kápolna külső falait Enikő nagyméretű szimbolikus zászlói díszítették. Ezek alkották a hátterét az október 23-ai ünnepségnek is. Ugyanis a Nógrád Megyei Közgyűlés ünnepi megemlékezését 22-én délután nálunk tartotta az udvarunkon fölállított '56-os zászló körül. Skuczi Nándor, a Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Az ünnepséget mindenki számára felejthetetlenné tette Borsos Edith művésznő éneke, a mátramindszenti iskolás gyermekek műsora és a fáklyás menet.

A Fólia Selecta számai és tartalomjegyzéke elérhetők az interneten: foliaselecta.hu címen, programjaink pedig a menssana-matramindszent.hu honlapunkon.

Luca napján cserkészeink elhozták a betlehemi lángot. Ennek világával és melegével kívánunk mindenkinek Áldott Karácsonyt és 2016-ra Boldog Új Évet!